Weekendpaket Prag
* MrJet.se

Stadsdelar i Prag

Floden Vltava i Prag
Centrala Prag består av fem stadsdelar. På den högra (östra) sidan om floden Vltava ligger Josefov, Gamla staden och Nya staden. På den vänstra (västliga) sidan av Vltava ligger Lillsidan och Pragborgen och Hradcany.
Gamla staden med sitt centralt belägna torg utgör Prags hjärta. På 1000-talet spred sig bebyggelsen kring Pragborgen till Vltavas högra strand. En marknadsplats belägen på den plats där Gamla stadens torg ligger idag omnämndes för första gången 1091. Hus och kyrkor byggdes runt torget och gatorna började vindla sig fram. Många av dessa gator finns kvar än idag.

Gamla staden innehåller flertalet historiska sevärdheter, många av dem belägna på och kring torget. Exempel på sevärdheter i Gamla staden är Tynkyrkan, den gamla gatan Celetná, Krutporten, Prags Folkets hus med den astronomiska klockan.

Josefov är det gamla judiska ghettot som stängdes ner på grund av de dåliga sanitära faciliteterna. Idag är Josefov ett av Prags mest exklusiva områden och ett av de dyrare turistmålen i staden. Stadsdelen har flera synagogor och den mest berömda är Gammalnya synagogan. Ytterligare sevärdheter är den Gamla judiska kyrkogården med mängder av gravstenar. Vidare ligger i denna stadsdel konsertsalen Rudolfinum.

Nya staden som grundades av Karl IV under 1300-talet byggdes runt tre centrala marknadsplatser: Hömarknaden, Boskapsmarknaden och Hästmarknaden. Området är dubbelt så stort som Gamla staden och beboddes i början av handelsmän och hantverkare. Under slutet av 1800-talet revs stora delar av Nya staden och stadsdelen byggdes om från grunden till dagens utseende. Sevärdheter i denna stadsdel är bland annat Vaclavplatsen, Nationalmuseet och Statsoperan.

Lillsidan är den del av Prag som minst påverkats av vår tids historia då i stort sett inga byggnader tillkommit sedan 1700-talet. Stadsdelen är rik på praktfulla barockpalats och gamla hus med vackra emblem. Lillsidan grundades 1257 och ligger på sluttningarna nedanför Pragborgen, vilket ger en fin utsikt över floden mot Gamla staden. Områdets centrum utgörs av Lillsidans torg som domineras av den stora S:t Nikolauskyrkan. Exempel på ytterligare sevärdheter i denna stadsdel är Petrinparken, Karlsbron och Wallensteinpalatset med sin trädgård.

Prags historia börjar med Pragborgen som grundades på 800-talet. Dess dominerande läge högt över floden gjorde att borgen snart blev centrum i området. Bland byggnaderna innanför borgens murar finns ett palats, tre kyrkor och ett kloster. Efterhand bildades en stad vid namn Hradcany runt borgens ringmur. Bland de många sevärdheterna i denna stadsdel finns S:t Veitskatedralen, S:t Georgsbasilikan, kungapalatset och den kungliga trädgården.