Museum i Prag

Prags museer ger en fascinerande inblick i tjeckernas och den judiska befolkningens historia. Staden har över 20 museer och mer än 100 gallerier och utstållningslokaler.
Här ger vi några exempel på de mest populära museerna i Prag.

Nationalmuseet i Prag är det största museet i Tjeckien och ligger i den enorma nyrenässansbyggnaden i Vaclavtorgets ena ände. Nationalmuseet har flera permanenta utställningar på teman historia, kultur, konst och vetenskap. Besökare brukar även kunna se en del tillfälliga utställningar.

Nationalgalleriet har sin tyngdpunkt på tjeckisk konst. Museet har sina utställningar utspridda på flera platser i staden. Den medeltida konsten visas i S:ta Agnesklostret, verk från 1500-talet till 1700-talet visas i S:t Georgsklostret och 1800- och 1900-talskonst i Mösspalatset.

Det tekniska nationalmuseet visar den tekniska utvecklingen genom århundraden. Här finns samlingar av bland annat transportmedel, fotografi och filmkonst, astronomiinstrument, klockor och tidmätningsinstrument. I källaren finns en enorm rekonstruktion av en kolgruva som visar gruvarbetets utveckling från 1400-talet till 1800-talet.

Kommunistmuseet är ett museum som visar hur det var att leva bakom järnridån i Prag under många år. Museet har multimediapresentationer och guidade turer på bland annat engelska.

Judiska museet ligger utspritt på flera platser i stadsdelen Josefov, däribland Maiselsynagogan, Höga synagogan och gamla judiska kyrkogården. Dessa innehåller mängder av heliga föremål och gripande teckningar av barn som varit inspärrade i Theresienstadts koncentrationsläger.

Loreta har en samling av kyrklig prydnadskonst.Franz Kafka Museum är en hyllning över Prags mest berämda författare och innehåller originalutgåvor av hans verk och manuskript, brev och dagböcker som han skrev.

Mozartmuseet har flera personliga minnessaker, partitur och brev från Mozart.