Gamla stadens torg i Prag

Gamla stadens torg i Prag
Gamla stadens torg i Prag som är trafikfritt (förutom hästekipage) och omgärdas av historiska byggnader är en av världens vackraste öppna platser.

Även de närliggande gatorna är gågator och på sommaren fylls stora delar av torget av kaféernas och restaurangernas uteserveringar. Men trots att torget lockar tusentals med turister har dess unika stämning inte blivit förstörd.

En stor del av Prags historia är bevarad runt Gamla stadens torg tack vare dess byggnader. Torgets norra del domineras av S:t Nikolauskyrkans vita fasad. Den östra sidan har barockpalatset Stenklockan och Kinskýpalatset i rokoko samt en rad vackert pastellfärgade byggnader. En rad färgrika hus av romanskt eller gotiskt ursprung smyckar den södra sidan av torget.

Vid den ena änden av Gamla stadens torg står monumentet över Jan Hus, tjeckisk hjälte och religiös reformator som brändes på bål år 1415 efter att ha förklarats för köttare. Monumentet visar två folksamlingar där den ena består av triumferande husitkrigare och den andra av de protestanter som 200 år senare tvingades i exil. En ung mor symboliserar den nationella pånyttfödelsen.

Vid Gamla stadens torg ligger ytterligare flera historiska byggnader såsom Prags Folkets hus, Týnkyrkan och inte minst Gamla stadens rådhus med den astronomiska klockan och sitt 69.5 meter höga torn.

Hotell nära gamla stadens torg