Ölhallar i Prag

Ölhall i Prag
Det finns ett brett utbud av dryckesinrättningar i Prag för alla smaker. De traditionella ölhallarna är en trevlig upplevelse av tjeckisk kultur för den som vill ha en kvällsaktivitet.

Öl är väldigt populärt i Tjeckien och den inhemska ölen är känd för att hålla god kvalitet. De tjeckiska invånarna tillhör de som dricker mest öl i hela världen. Många av ölbryggerierna i Prag erbjuder guidade turer genom bryggeriet och besökarna för ofta provsmaka ölen. Till de största ölmärkena hör Plzenski, Gambrinus och Staropramen. Den vanligaste drycken är ljust fatöl men ett antal ölhallar serverar också starkt mörkt öl, tmavý. Ytterligare sorter man kan stöta på är kozel, ett starkt ljus öl.

Ett besök i en ölhall en kväll kan vara väldigt trevligt. I ölhallen serveras oftast endast ett ölmärke, även om man kan välja mellan flera olika ölsorter. På menyn brukar det endast finnas enklare inhemska maträtter, men det är inte för maten man ska besöka en ölhall utan ölen. Oftast består underhållning av några lokala musiker som framför lite inhemska melodier samtidigt som man sitter på lång träbänk och trängs med andra turister. Kyparna serverar öl och tilltugg vid bordet och skriver upp allt man äter och dricker på en lapp som adderas och betalas när man går.

De största och mest välkända ölhallarna är bland annat U Fleku och U Kalicha.