Shopping i Prag

Merparten av Prags främsta affärer ligger på bekvämt gångavstånd från stadens centrala delar, i synnerhet på och omkring Vaclavplatsen. Många av dessa områden har anpassats till fotgängare vilket är bekvämt men samtidigt gör att folkmassan ofta kan bli ganska myllrande.

De flesta av Prags affärer har öppet från 8.00 till 18.00 måndag till fredag och till kl 12.00 på lördagar. Oftast är de dock mer flexibla och har anpassat sina öppettider efter turisterna och har öppet till senare på kvällen. Mataffärerna öppnar oftast tidigare på morgonen och har öppet till åtminstone 19.00. Många affärer har lunchstängt en timme mitt på dagen.
Varuhus och affärscenter öppnar i regel tidigt på dagen och har äppet sent, ofta till 20.00.

Många av basvarorna är billigare än vad vi svenskar är vana vid, men då de stora multinationella kedjorna numera etablerat sig i staden är prisskillnaden inte så stor längre. Ta inte för givet att du kan betala med betalkort även om de största korten accepteras i de flesta större turistorienterade affärerna.

Det bredaste utbudet av varor finns i de stora varuhusen. För närvarande finns det ett flertal varuhus i Prag och det mest välkända heter Kotva (Ankaret), och ligger i gamla staden. På de fyra våningarna finns det gott om västliga varor inom mode och eletronik. Ett annat populärt varuhus är Tesco.

Marknaderna i Prag erbjuder ett brett utbud av varor i en trevlig atmosfär där prutande är en del av det hela. Den största marknaden i staden heter Pragmarknaden och ligger på Holesovice och här säljs allt möjligt från frukt och grönt till begagnade bilar!
Centralt i staden finns det gott om mindre marknader och gatustånd där det säljs lite av varje, ofta hantverk och souvenirer.

Utbudet av varor är således brett i Prag och priserna varierar. Importerade kläder kan hittas billigare än här hemma. De mer traditionella produkterna som böhmisk kristall, porslin, leksaker i trä och antikviteter är fina souvenirer och man kan göra riktigt fynd.