Karlsbron i Prag

Karlsbron i Prag
Karlsbron är Prags mest kända monument och den förbinder Gamla staden med Lillsidan och är en del av Kungsleden. Den statyprydda Karlsbron byggdes år 1357 för att ersätta den tidigare bron, Judithbron, som rasade under högvattnet 1342.

Idag är Karlsbron endast öppen för fotgängare men en gång i tiden kunde den ta fyra vagnar i bredd. Många av brons statyer är idag kopior eftersom originalen skyddas mot väder och vind och finns numera inomhus i Nationalmuséet och Vyserad. Statyerna föreställer bland annat de biskopar och domprostar som har verkat i Prag. Andra statyer är över helgon som vakar över staden.

Karlsbron är alltid livligt befolkad av turister som strömmar hit. Gatuförsäljningen är livlig här och musiker och konstnärer blandas med turisterna, vilket tyvärr lett till att ficktjuvarna trivs i detta område.

Fram till 1741 utgjorde Karsbron Vltavas enda överfartsställe. Bron är 520 meter lång och byggd av sandstensblock som enligt ryktet sägs ha förstärkts genom att man blandade murbruk med ägg enligt Karl IV order. Brons ursprungliga dekoration var ett enkelt kors och den första statyn av Jan Nepomuk gjordes år 1683 efter inspiration av skulpturer på Sant' Angelo-bron i Rom.

Under det Trettioåriga krigets sista timmar räddades Gamla staden undan svenskarna och vapenvilan undertecknades mitt på bron år 1648.

Gamla stadens gotiska brotorn är en av världens finaste byggnader i sitt slag.

Hotell nära Karlsbron