Weekendpaket Prag
* MrJet.se

Historia om Prag

Vy över Prag
Tre stora dynastier har format Prags historia: Pfemysliderna, Luxemburgarna och Habsburgarna.

Tack vare Prags geografiska läge har staden varit en knutpunkt för utländska handelsmän. Vid 900-talets början var Prag en blomstrande stad med en stor marknadsplats i form av Gamla stadens torg. Stadens första härskare, Pfemysliderna, var inblandade i många blodiga familjefejder. År 935 mördades prins Wenzel på ett brutalt sätt av sin bror Boleslav. Wenzel helgonförklarades och blev Böhmens mest betydande skyddshelgon.

Medeltiden blev en bra tid för Prag under den tysk-romerske kejsaren Karl IV:s styre. Under denne kungs beskydd växte Prag till en magnifik stad större än både Paris och London. Karl IV grundlade och lät bygga många institutioner i Prag, bland annat centraleuropas första universitet, Karlsuniversitet, som grundades år 1348.

Under 1500-talet, efter en rad svaga kungar, tog de österrikiska habsburgarna över makten och inledde en tronföljd som skulle vara i nästan 400 år. En av de mer upplysta av habsburgarna var Rudolf II som genom sin kärlek till konsten och vetenskapen införde renässansens anda i Prag. Efter hans död, 1618, blev Prag platsen för den protestantiska revolt som ledde till det trettioåriga kriget. Som följd av kriget skedde en rejäl nedgång för Prag som inte skulle leva upp igen förrän på 1700-talet. Många av stadens barockkyrkor och palats härrör från denna tiden.

1800-talet var en period av spirande nationell stolthet för Prag. Under denna period byggdes flera av de stora offentliga monumenten, bland annat Nationalmuseet och Nationalteatern. Men det var inte förrän 1918 som Prag blev huvudstad i en oberoende republik.

Under andra världskriget kom den tyska ockupationen och därefter följde fyrtio år av kommunismen. Under Pragvåren 1968 gjordes ett försök att reformera det kommunistiska systemet vilket ledde till invasion av Warszawapakten, kraftiga demonstrationer i staden och tragisk återgång till sovjetkommunismen. Efter sammetsrevolutionen år 1989 stod Prag på tröskeln till en ny era.

Under sommaren 2002 upplevde staden en allvarlig översvämning då många av stadens invånare var tvungna att evakueras. Översvämningen ledde till stora skador, men lyckligtvis skadades inget av stadens viktigaste landmärken.