Pragborgen i Prag

Pragborgen i Prag
Pragborgen sträcker sig tillbaka till när Prag grundlades på 800-talet då Hertig Borivoj grundade Pragborgen.

Pragborgen ligger pp en höjd högt över Vltava vilket ledde till en dominerande ställning i staden som snart gjorde det till centrum. Utsikten över staden är magnifik ifrån Pragborgen.

Borgen har byggts om ett flertal gånger under olika regenters styre. Trots återkommande bränder och invasioner har Pragborgen bibehållit kyrkor, kapell, salar och torn från varje period av sin historia. Efter en färädande brand 1541 byggdes de svårt skadade byggnaderna om i renässansstil och borgen upplevde sin glansperiod under Rudolf II.

Innanför borgens murar finns massor av sevärdheter förutom kungapalatset i form av olika byggnader, bland annat olika palats, kyrkor och kloster. Den gotiska S:t Veitskatedralen är en av huvudattraktionerna inne på Pragborgens område. Vidare finns det ett pampigt kruttorn och S:t Georgsklostret som är Böhmens första kloster från 973. Området innehåller även tavelgalleri och ett leksaksmuseum.

Guldgränden i Pragborgen i Prag
Den så kallade Guldgränden är en kort och trång gränd med flera färgglada hus som fått sitt namn efter de guldsmeder som bodde här under 1600-talet. Från början byggdes husen åt borgvakterna.
I området kring Pragborgen finns också den vackra kungliga trädgården och södra trädgårdarna med vackra sommarpalats och paviljonger.


Sedan 1918 har borgen varit säte för republikens president.

Under 1300-talet grundades en stad vid namn Hradcany runt borgens yttre ringmur.

Det är gratis för turister att besöka Pragborgen men vissa sevärdheter har inträdesavgift. Vaktombyte äger rum varje timme och klockan 12 innehåller ceremonin också en fanfar.

Hotell nära Pragborgen