<

Transport Prag

Prags centrum är litet och många av sevärdheterna ligger på bekvämt promenadavstånd. Men för en turist som snabbt vill kunna transportera sig i Prag, till exempel till de mer avlägsna sevärdheterna är de kommunala färdmedlen effektiva, rena och billiga.

De allmänna transporterna i Prag består av spårvagnar, bussar och ett tunnelbanesystem, metro, som alla sköts av Prags transportföretag. Metron och spårvagnarna går i centrum medan bussarna trafikerar förorterna. Biljettsystemet är enkelt att använda då endast en biljett behövs för alla dessa transportmedel. Kartor över transportmedlens sträckning kan köpas i bland annat tidningsstånden i staden.

Det bästa och snabbaste sättet för transport i Prag är med metro eller spårvagn. Rusningstiden infaller mellan 06 til 08 samt mellan 15 till 17 på vardagar. Fler tåg och spårvagnar sätts då in så det blir sällan helt överfullt.

Att betala för att åka på de allmänna transportmedlen är en samvetsfråga, men kontrollanter går ständigt stickprovskontroller och böterna är höga och ska betalas på plats. En biljett gäller för hela systemet och biljetten bör köpas innan man åker för att stämplas i någon av de uppsatta maskinerna - annars åker man ogiltigt. Biljetter kan köpas i tabakerna eller metrostationerna.

Det går även att köpa nätverks-biljetter som gäller obegränsat antal resor med buss, spårvagn eller metro under en viss tid, allt mellan 24 timmar och 30 dagar.

Taxi i Prag kan vara ett användbart färdmedel för en turist i Prag. Trots att taxan för taxiresor är styrda av lagar är det inte säkert att alla taxiförare följer denna lag utan du kan bli lurad. Förhandla därför helst om priset innan du sätter dig i taxin och skulle du ändå få problem vid färdens slut kan du be om kvitto innan du betalar då det kan få föraren att avstå från att försöka lura dig.

Att köra bil i Prag är inte att rekommendera. Gatunätet består av många mindre gator och väldigt många enkelriktade gator. Vidare är stora delar av centrala Prag fri från motortrafik. Bilköerna kan ringla sig långa på genomfartslederna och det kan vara väldigt frustrerande att ta sig runt med bil.

Om man ska ta sig ut på landet eller till någon sevärdhet utanför centrala Prag kan man alltid hyra bil under några timmar för transport i Prag.
Det kan vara bra att tänka på att hyra bil i förväg via någon av de webbplatser som specialiserat sig på biluthyrning, tex MrJet.se