Snabbfakta Prag

Land: Tjeckien
Språk: Tjeckiska
Invånare: ca 1.2 miljoner
Medlem EU: Ja
Valuta: Koruna

Fakta om Prag

Vy över Prag
Prag är beläget i den tidigare österrikiska provinsen Böhmen som tillsammans med Mähren utgör Tjeckien. Böhmen var från början ett självständigt kungarike men genom ett flertal giftermål blev landet en del av habsburgarnas område år 1526. Samtidigt blev landet en österrikisk provins, och Prag var i hög grad en tyskspråkig och tyskkulturell stad. Framgångsrika tyskspråkiga författare och diktare som Franz Kafka och Rainer Maria Rilke föddes i Prag.

Idag är Prag särskilt känt för alla sina vackra och imponerande byggnader som representerar alla möjliga stilarter. Tack vare att staden skonades nästan helt under andra världskriget finns mycket av det gamla Prag kvar än idag. Det finns stora mängder gamla byggnader och många av dem har vackra väggmålningar. Staden har världens bäst bevarade och varierande samlingar av arkitektur från jugendstil till barock samt kubism, gotisk, neoklassisk och ultramodern arkitektur.

Prag anses även vara ett kulturellt centrum med många teatrar, operahus, konserthus, gallerier och musikklubbar. Kompositören Wolfgang Amadeus Mozart levde här och hans verk Don Giovanni hade sin världspremiär just i Prag.
Prag har även det äldsta universitet i cetraleuropa, Karlsuniversitet, som grundades 1348 av kung Karl IV.

Staden är indelad i flera områden: den gamla stadsdelen från 1200-talet, den nya stadsdelen från 1300-talet samt den judiska stadsdelen. Hradcany med sina katedraler och slottsområde har varit säte för kungar, kejsare och presidenter sedan 800-talet. I Prag finns det många torn och spiror och i början av 1800-talet räknade man att det fanns 103 men idag påstås det vara fler än 500 till antalet.
Sedan 1992 har stadens gamla centrum varit upptaget på Unescos världsarvslista.

Det tjeckiska köket är typiskt centraleuropeiskt och påminner mycket om maten i Österrike, södra Tyskland och Ungern. Vanliga rätter är schnitzel, gulasch, fläsk, anka och till detta serveras olika sorters knödel och kål. Vid juletid serveras av tradition karp, en fisk som är älskad av tjeckerna men som turister ofta finner motbjudande.

Klimatet i Prag är inte helt olikt klimatet på våra breddgrader. Men normalt sett är temperaturerna högre på våren och sommaren jämfört med det svenska klimatet och termometern kan ofta visa på cirka 25 grader. På vintern hamnar ofta medeltemperaturen vid 0 grader. Staden kan med fördel besökas året runt, men våren och sommaren är att föredra då staden är som vackrast. Våren kan komma relativt tidigt och medeltemperaturen under dygnet kan nå upp mot 20 grader redan april.