Vysehrad i Prag

Petrus och Paulus kyrka i Vysehrad i Prag
Vysehrad är en bergig platå ovanför Vltava och betyder "slottet på höjden".

Vysehrad befästes på 900-talet och Pfemyslidprinsarna använde det tidvis som residens istället för Pragborgen. Området har en stor historisk och legendarisk betydelse för tjeckerna och på 1870-talet valdes området till nationell begravningsplats.

Enligt den gamla legenden var Vysehrad de tjeckiska kungarnas första säte. Från denna plats lär prinsessan Libuse ha förutspått staden Prags framtida storhet. Arkeologiska forskningar visar dock att det första slottet i Vysehrad byggdes först på 900-talet. Fästet har en turbulent historia bakom sig och har byggts om många gånger.

Petrus och Paulus kyrka med sina tvillingtorn dominerar Vysehrad fullständigt. Kyrkan grundades på 1000-talet och brann ner vid 1200-talets mitt och ersattes av en ny kyrka i gotisk stil. År 1885 byggdes den om i nygotisk stil och tvillingtornen byggdes till år 1902.

Idag är området öppet för turister året runt och utgör framförallt en stillsam plats med parker med en massa skulpturer och en fantastisk utsikt över Prag och Vltavadalen. På den fascinerande kyrkogården ligger många berömda tjeckiska författare, skådespelare, konstnärer och musiker begravda.

Hotell nära Vysehrad