Astronomiska klockan i Prag

Atronomiska klockan i Prag
Den astronomiska klockan på Gamla stadens rådhus är en av de största turistattraktionerna i Prag. På torget samlas i regel en stor folksamling inför varje heltimme då klockans föreställning börjar.

År 1490 byggde klockmästare Hanus om den befintliga klockan på rådhuset och det sägs att rådsherrarna blev så oroliga för att han skulle kopiera mästerverket att de gjorde den stackars mannen blind. Klockan har reparerats ett flertal gånger men dess nuvarande urverk är detsamma som Jan Táborský fullbordade 1572.

Höjdpunkten i den föreställning som lockar folksamling vid varje heltimme är de 12 apostlarnas procession. Först kommer Döden i form av ett skelett och drar i ett rep och vänder på ett timglas. Därefter öppnas två fönster och de 12 apostlarna rör sig sakta runt.
Efter detta gal en tupp och klockan slår hel timme samtidigt som andra figurer uppenbarar sig i form av en turk, fåfängan och girigheten.

Klockans syfte var inte att visa den exakta tiden utan att imitera solens och månens banor runt jorden. Klockan visar egentligen tre olika sorters tid. Den yttre ringen möter gammal böhmisk tid i vilken dygnets 24 timmar räknas från solnedgången. Ringen med romerska siffror visar tiden som vi är vana att uppfatta den medan urtavlans blå del representerar den synliga delen av himlen indelad i 12 delar.

Hotell nära astronomiska klockan