Folkets hus i Prag

Folkets hus (Municipalhuset) som ligger i Gamla staden är Prags främsta jugendbyggnad och ligger på platsen för det tidigare Kungapalatset, vilket utgjorde kungens residens under perioden 1383 - 1485.

Efter att huset stått tomt i flera århundraden användes byggnaden som skola och senare som militärskola. Tidigt på 1900-talet revs byggnade slutligen och ersattes av det nuvarande kulturcentret med utställningssalar och en stor salong.

Byggnaden är utvändigt smyckad med stuckverk och allegoriska statyer. Ovanför huvudentrén finns ett enormt havlcirkelformat verk av mosaik med titeln Hyllning till Prag. Inne i byggnaden ligger Smetanasalen som har en imponerande glaskupol och som är Prags främsta konsertlokal och som även används som balsal. Interiören är smyckad av det tidiga 1900-talets främsta tjeckiska konstnärer.

I byggnaden finns även ett antal mindre salar, konferensrum och kontor. Här finns även kafeér och restauranger där turisten kan koppla av och njuta av all jugendkonst.

Den 28 oktober 1918 var Prags Folkets hus platsen som det viktiga utropandet av den nya oberoende staten Tjeckoslovakien skedde på.