Judiska kvarteren i Prag

De judiska kvarteren är en plats känd som Josefov.

På medeltiden fanns två skilda judiska församlingar i Gamla staden i Prag, de som kommit från väst slog sig ned runt Gammalnya synagogan medan judarna från bysantiska riket bosatte sig vid nuvarande Spanska synagogan.

De två kolonierna blandades efterhand och stängdes in i ett avspärrat ghetto. Under flera århundraden tyngdes judarna av förtryckande lagar, på 1500-talet tvingades de att bära en gul cirkel som tecken på vanära och de kristna anklagade dem ofta för att ha startat bränder och förgiftat brunnar som svepskäl för sin förföljelse av judarna.

Diskrimineringen mildrades av Josef II under 1780-talet och Josefov är uppkallat efter honom. år 1850 införlivades området officiellt med Prag. Senare under slutet av 1800-talet bestämde sig myndigheterna för att riva området eftersom det saknade sanitära faciliteter. Emellertid bevarades rådhuset och ett antal synagoger samt den gamla judiska kyrkogården.

I Josefov ligger idag ett flertal synagoger, varav den största är Gammalnya synagogan som är Europas äldsta synagoga (byggdes kring 1270) och dessutom Prags tidigaste gotiska byggnad. Synagogan har ofta fått agera skydd åt de judiska invånarna och är än idag det religösa centret för Prags judar.

Vidare finns Rudolfinum, konserthus där tjeckiens filharmoniska orkester huserar i de judiska kvarteren.

Hotell nära judiska kvarteren