Petrinparken i Prag

Petrintornet i Petrinparken i Prag
Petrinparken ligger väster om stadsdelen Lillsidan i Prag.

Petrinparken som även kallas för Petrinkullen då den sträcker sig 318 meter över staden är ett trädklätt parkområde där stadens invånare gärna tar och njuter av grönskan. Namnet tros komma endera från den slaviske guden Perun, vilken man brukade offra till på berget eller från det latinska namnet Mons Petrinus vilket betyder bergig sluttning.

Tidigare låg här vinodlingar men under 1700-talet förvandlades odlingarna till trädgårdar. Än idag täcks sluttningarnas nedre delar av fruktträd.

Det mest iögonfallande landmärket i parken är Petrintornet som är en imitation av Eiffeltornet och som byggdes får jubileumsutställningen år 1891. Det åttkantiga tornet är 60 meter högt och enda vägen upp i tornet är via de 229 trappstegen. Väl uppe i tornet blir belöningen den fantastiska utsikten som vid klart väder kan sträcka sig ända till Böhmens högsta bergstopp, Snezka i Krkonosebergen 15 mil nordost om Prag.

Det finns en stig som slingrar sig uppför sluttningarna från vilken man har en strålande utsikt över Prag. Parken är extra populär på våren då fruktträden blommar och kärleksparen lägger blommor på Karel Hynek Mácha monument, en romantisk poet som dog vid 26 års ålder år 1836.

I parken finns även en linbana som byggdes under jubileumsutställningen och som användes för att föra besökare till Petrintornet. Efter ett avbrott på cirka 20 år på grund av förstärkning av bergssidan som rasat är linbanan idag ett tryggt och säkert färdmedel upp till tornet.

Hotell nära Petrinparken